Blog

bánja-e a székely_I kötet_borito_1_240326

Nem egyszerű úgy összerakni a riportsorozatot, hogy a legjobb fotók, a legérdekfeszítőbb részletek kerüljenek be az új könyvsorozat első darabjába, hiszen érdekesnek, figyelemfelkeltőnek és emlékezetesnek kell lennie, viselnie azokat a jegyeket, amelyek végigvonulnak majd a különböző székelyföldi régiókban keletkező további kiadványokon. Lényegretőrő szöveg, sok régebbi és friss adat, többszáz új és archív felvétel ábrázolja, vázolja majd fel a jelent és a múltat, a megmaradt és az örökre eltűnt értékeket.

Addig javítgattam, bővítgettem a néhol már megjelent írásokat, mígnem kiderült, hogy csak az udvarhelyszéki anyag akkorára duzzadt, hogy bőven szerkeszthető belőle két terjedelmes kötet. Azért kettő, mert így célszerűbb; amennyiben túl vaskosak a könyvek, akkor nem tarthatók kézben, csak íróasztal mellett, ülve olvashatók. Én kézikönyvet akartam létrehozni, amelyek az informácihordozás ma már kevésbé divatos, nyomtatott formáját öltik magukra, s mint ilyenek, könnyebben az olvasó társául szegődhetnek.

Adjuk meg hát a lehetőséget!… Abban a reményben indítom a sorozatot, hogy az olvasó kedvet érez majd a következő kötetekhez, és az olvasás által hazaérkezik.

A sorozatborítót a szerző elképzelése alapján Csáki Ferencz készítette

Ez az első munka az Udvarhelyszéki-Hegyalja, a két Homoródmente és a Sóvidék Hargita megyében levő településeit fogja bemutatni 22 publikációban, mintegy 418 oldalon. A hivatalos bemutatóra valamikor 2024 szeptemberében fog majd sor kerülni. Addig is zajlik a második kötet szerkesztése és a riportkörút folytatása – egyelőre – Erdővidék, Csík- és Gyergyószék falvaiban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük