Blog

Iker_fekvo

Simó Márton elbeszélői művészetének újabb hozadéka jelent meg nemrég Iker címmel.* A négyszáz oldalas regény mind tartalma, mind stílusa és egyéb ismérvei alapján is szerves része annak a regényfolyamnak, amelyet a szerzőtől eddig olvashattunk (a Bozgor című trilógia, a Gerzson szép délutánja), illetve rokon a novella- és elbeszélésgyűjteményekkel is (Az utolsó tanító, Tranzit).

A sajátos szerkezetű műben egy székelyföldi család élete bontakozik ki, központban egy ikerpár, Hunor és Magor életútjának bemutatásával. A sajátos tagolású regény gyakori idő- és helyszínváltásokkal mutatja be az elbeszélői én nézőpontjából az ikerpár életét, de közben képet kapunk a székely-magyar sorsról is a 19. század végétől napjainkig. A Várlak, Marosbecs helységnevek is erősítik azt a kohéziós hálót, amelyet a székely sorsregény részeként a már említett könyvekkel alkot a mű.

A magyarországi változat borítója – Jánosi Andrea tervei alapján készült (2022)

Kulcsregényszerű a történet, sok mozzanatába a szerzőt, a szerző életét érezzük bele. Keretes alkotás is. A Bodor család féltve őrzött bibliája az egymás után következő családi események bejegyzése által kiemelt szerepet kap mint az emlékezés lehetőségének metaforája. A rá való utalással kezdődik és fejeződik be a regény… Tovább

Lőrincz József recenziója a Háromszék című napilap 2022. november 28-i számában látott napvilágot.


Kapcsolódó

Írók a gyóntatószékben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük